Iconen schilderen / schrijven.

13 februari 2020 14:00 – 16:30
Herhaalt elke 2 weeks, tot 27 Mar 2020
Locatie: Effata - Dominicuskerk, Professor Molkenboerstraat 7, Nijmegen

ICONEN SCHILDEREN

 Al ruim 10 jaar is er op de locatie Effata-Dominicuskerk een werkgroep bezig met het schilderen van iconen.

Bij deze activiteit zijn de deelnemers op een eenvoudige manier bezig met het proces van het icoon schilderen. Overigens heeft een iconenschilder het over het 'schrijven' van een icoon. Hierbij wordt eerst een afbeelding uitgezocht (er is een map aanwezig met tientallen voorbeelden) en overgetrokken, waarna die op het paneel wordt overgebracht. Dat paneeltje wordt geprepareerd door middel van schuren,plamuren en weer schuren. Dan kan het schilderen beginnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een emulsie bestaande uit eigeel, een klein beetje water en azijn en verder verschillende droge pigmenten.

Iedere bijeenkomst wordt begonnen met het uitspreken van het gebed van de icoonschilder. Tijdens het schilderen drinken we een kopje koffie of thee en op de achtergrond klinkt orthodoxe koormuziek. Omdat het een meditatief gebeuren is, heerst er een volkomen rust en stilte.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het noordertransept van de Dominicuskerk (ingang Heijendaalseweg). Indien nodig wijken we in voorkomend geval uit naar de Crearuimte op het parochiecentrum.

De iconenwerkgroep kent twee tijdvakken: eerste tijdvak van september tot Kerstmis; het tweede tijdvak van januari tot Pasen. Na Pasen worden de iconen in een bijeenkomst in de dagkapel ingezegend.

Tijd:                14.00 uur – 16.30 uur

Plaats:             Noordertransept van de Dominicuskerk  (ingang Heijendaalseweg)

Kosten:          Deelnemers doneren aan het begin van het seizoen een bedrag van € 15,00. Van dit bedrag worden de materiaalkosten, licht en verwarming betaald. In januari wordt er opnieuw € 15,- bijgedragen.

Begeleiding:  Willem Pelser

Aanmelding: De iconenwerkgroep staat open voor alle parochianen van de St. Stefanusparochie. Als u deel wilt uitmaken van deze werkgroep, kunt u uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres opgeven bij Willem Pelser (024-3772146 / 06-14136861; via e-mail: wpelser@telfort.nl). U krijgt dan nadere informatie.