Bekijk de livestream!

livestreamnew

Dit jaar gaan we in de Goede Week op een andere manier met Jezus op weg. We kunnen niet in de kerk bij elkaar komen om samen te vieren. Maar we zijn niet minder uitgenodigd om deze tijd stap voor stap met Jezus te beleven. Samen met enkele ouders hebben we ideeën verzameld hoe we deze dagen in kunnen vullen als gezin.

Op Goede Vrijdag gedenken we dat Jezus sterft op het kruis. En misschien is het dan vreemd om deze dag “goed” te noemen. Want als iemand dood gaat zijn wij droevig. Deze dag gaat over Jezus' dood. Maar wij weten ook dat Hij door te sterven ons helpt om dichter bij God te komen en wij weten dat het over twee dagen Pasen is en dan is deze dag toch goed. Je kunt vandaag proberen om op deze dag een keer extra Jezus te bedanken voor alles wat Hij doet. Bijvoorbeeld danken voor de mooie natuur of voor de mensen in je gezin. Omdat Jezus sterft op het kruis hebben veel christenen ook een kruisje in het huis hangen.

Je kunt bijvoorbeeld vandaag het kruis een mooi plekje geven in je kamer en daar een kaarsje of bloem bij zetten.

Knutselen

Draadfiguur: Zoek een houten plank van ca. 1,5-2,0 cm dikt, spijkertjes, een hamer en draad.

Teken met potlood een kruis en sla de spijkers op het lijntje in het hout, met ongeveer 1 cm tussenruimte. Knoop het draad vast aan een spijkertje en wind het zigzag om alle spijkertjes zodat je de vorm van een kruis krijgt.

Zoutdeeg: 2/3 deel bloem, 1/3 deel zout, 1/3 deel water en 1 eetlepel olie en eventueel kleurstof en geurolie. Goed kleden tot een mooi deeg en dan de vorm van een kruis uitsteken. Je kan ze versieren met strijkkralen. En dan 60 min in de oven bakken op 200 graden C.

Recepten voor de vastendag:
Op Goede Vrijdag eten veel gezinnen een eenvoudige maaltijd zonder vlees. Hieronder vind je een aantal recepten die zo eenvoudig zijn dat je zelf mee kan helpen in de keuken.

Rode Linzensoep (voor 4 personen)
175gr rode linzen (Je kan de rode linzen vervangen door doperwten, bonen uit blik)
1 ui
1 grote winterwortel
1 grote aardappel
½ eetlepel tomatenpuree
½ eetlepel harissa puree
(als je geen harissa hebt ½ theelepel komijn poeder, ½ theelepel paprikapoeder, ½ theelepel chilipoeder, ½ theelepel gemberpoeder, ½ theelepel karwijzaad)
2 tenen knoflook
3 blokjes bouillon
Olijfolie, wees niet zuinig
Een citroen in partjes
Afbakbrood (Breekbrood, Turks, Pita, Stokbrood)
Zorg dat de ui, knoflook wortel en aardappel klein gesneden klaar staan. Bedek de bodem van de pan met olie en verhit. Bak de ui op hoog vuur en schep die continue om totdat deze bruin is. Doe de knoflook erbij en schep kort om. Dan de wortel en aardappel en bak al omscheppend tot alles bedekt is met olie en glazig is. Dan roer je de tomatenpuree en harissa of specerijen mengsel in de pan. Voeg de twee liter water en bouillon blokjes toe en laat aan de kook komen. Draai het vuur zacht en doe de deksel op de pan en laat zachtjes doorkoken voor een half uurtje. Af en toe door roeren en na 30 minuten de staafmixer in de pan zetten en de soep in meer of mindere mate pureren.
Serveer in een diepe kom met wat druppels vers citroensap en brood

Pasta met Spinazie en Feta (voor 4 personen)
1 pak pasta
1 pakje diepvries spinazie ontdooit en vocht uitgeknepen
1 bakje Boursin of knoflook/kruiden roomkaas
½ Pakje Feta

Kook de pasta volgens aanwijzing al dente en giet af.
In een andere pan bak je op middelhoog vuur de spinazie, als het water verdampt is dan voeg je de Boursin en roert goed tot alles gemend is. Dan schep je de pasta er doorheen. Je serveert het met wat gekruimelde Feta over je bord pasta. Peper en zout naar smaak aan tafel. 

Wortel Soep (voor vier personen)
4 grote winterwortels of 8 kleine
1 ui
2 tenen knoflook
2cm verse gember
2 liter water
3 bouillonblokjes
Verse koriander
Olijfolie

Snijd de wortel, ui, knoflook en gember fijn. Doe in de pan genoeg olie dat de bodem bedekt wordt. Bak de wortel, ui, knoflook en gember rondom glazig en giet het water en bouillonblokjes erbij. Laat het aan de kook komen en draai dan het vuur zacht en laat het 30 minuten met deksel op de pan zacht koken. Pureer dan alles glad met de staafmixer en serveer aan tafel met wat verse koriander naar smaak.
Serveer met afbakbrood (Breekbrood, Turks, Pita, Stokbrood) 

Pasta Pesto (voor 4 personen)
1 pak pasta
1 bakje pesto gekocht of zelfgemaakt
1 bakje snoep tomaatjes
1 handvol cashewnoten
peper/zout
Kook de pasta volgens aanwijzing al dente, giet af en bewaar een kopje kookvocht. Snijd de snoeptomaatjes door midden en zout ruim met peper en zout. Hak de cashewnoten grof of doe ze in een zak en sla er met de deegroller een paar keer. Meng in een pan of schaal alles goed door elkaar met de pesto.

Van sommige lezingen die zijn gegeven in de Maria Geboorte Kerk zijn film opnames gemaakt.

Deze zijn verzameld en beschikbaar via YouTube. U kunt ze vinden door hier te klikken.

Nu het school- en studiejaar weer gestart is, beginnen de activiteiten voor geloofseducatie en verdieping ook weer bij onze Maria Geboortekerk. Wij hebben voor verschillende leeftijdscategorieën ontmoetingsmomenten en activiteiten. Zie hieronder voor het overzicht. Nog niet alles is bekend, hou de agenda dus in de gaten.

screenshot a975877d

Geloven doe je nooit alleen. Daarom is het belangrijk dat kinderen leeftijdgenootjes ontmoeten met wie zij samen kunnen groeien in geloof. Dit kan binnen de Mary Kids Club.

TeenerTime

Tieneractiviteiten

 

Voor de tieners organiseren we één tot twee keer per maand een activiteit. Zit jij al op de middelbare school en ben je nog geen 18 jaar? Dan ben jij van harte welkom bij TeenerTime, de tienermis en/of Lunch 3+!

logo KSN

 De goede week in video:

LEGO-filmpjes: De bijbelverhalen verteld met afbeeldingen van Lego erbij.

Tekenfimpjes, korte stukjes video van 2-3 min:

Engels gesproken en Nederlands ondertiteld:

Het laatste avondmaal tot en met de verrijzenis, in een video van 46 min

We beginnen de goede week met het vieren van Jezus als onze koning! Jezus rijdt op een ezel de stad binnen en de mensen juichen hem toe “Hosanna! Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer!” Zij herkennen Hem als hun koning, zij willen Hem volgen. Ze leggen takken en kleren op de grond om Hem te eren. En Jezus is inderdaad hun koning en onze koning. Maar Hij is geen koning die de macht wil hebben, met een leger en wapens. Hij is een koning die dient. Een koning die nederig is, die niet op een mooi paard de grote stad binnenkomt, maar op een ezeltje.


Laten we Hem ook binnen in de “stad van ons hart”? In ons hart, in ons leven, dat is waar Hij zo graag koning wil zijn. Maak een mooie plek voor Jezus in jezelf. Vertel Hem, dat je blij bent dat Hij komt.


Laten we Hem binnen in de “stad van ons huis, van onze kamer”? Maak een mooie plek in je kamer met een beeldje van Jezus. Waarom niet versierd met een tak of een stuk stof? Je kunt van je palmpaasstok een foto maken en dit sturen naar iemand die ziek of eenzaam is.

Knutselideeën:

 • Hoe maak je een palmpasenstok?
  1. Neem twee houten latten of takken en maak daar een stevig kruis van met spijkers en touw.
  Dit kruis doet ons denken aan het kruis waar Jezus aan gestorven is op Goede Vrijdag.
  2. Versier het kruis met crêpe-papier of linten.
  Paars is de kleur van het vasten, de 40 dagen waarin we ons voorbereiden op Pasen.
  Wit/geel zijn de kleuren van Witte Donderdag en Pasen.
  Rood is de kleur van Palmpasen en Goede Vrijdag.
  3. Rijg een ketting van 12 Nibbits /gedroogde abrikozen
  4. of pinda’s in dop.
  Dit zijn de 12 apostelen waarmee Jezus het
  Laatste Avondmaal viert op Witte Donderdag.
  5. Maak een plasticzakje met 30 rozijnen.
  Dit zijn de 30 zilverstukken die Judas kreeg, omdat
  hij Jezus had overgeleverd aan de hogepriesters.
  6. Hang chocolade eitjes in een zakje aan je palmpasenstok.
  Uit een ei komt nieuw leven. Het nieuwe leven dat we op
  Paaszondag vieren.
  7. Al deze zakjes en slingers maak je met punaises vast aan het
  houten kruis.
  8. Bovenop komt een broodhaantje of als je die niet hebt een
  haantje van papier.
  Dit is de haan die drie keer kraaide toen Petrus Jezus verloochende.
  9. Achter het haantje steek je een palmtakje.
  Dit verwijst naar Palmpasen, de mensen verwelkomen Jezus als koning met palmtakken en roepen: “Hosanna, hosanna de koning komt!”
  10. De palmpaasstok kan nog verder versierd worden met een rood hart in het midden van het kruis, een lam en bijvoorbeeld bloemen op de plakken waar de wonden van Jezus zitten.

Ieder jaar geven we dit kruis aan iemand die ziek of eenzaam is. Omdat we nu afstand van elkaar moeten houden kan je het kruis voor het raam neer zetten. Dan kan iedereen op straat zien dat het bijna Pasen is.

Liedjes voor Palmpasen: