Stefanusfeest: Presentatie boek

vrijdag, 28 september 2018 16:30 – 17:30
Locatie: Petrus Canisiuskerk, Molenstraat 37, Nijmegen

Feestelijke presentatie van een bundel over het leven en de betekenis van de heilige Stefanus. Het overgrote deel ervan is geschreven door Willem Pelser. Hij schreef eerder boeken en publicaties over de verschillende kerken van onze parochie. Onder andere het boek Van pauw tot feniks over de geschiedenis van de Dominicusparochie, voorheen aan de Broerstraat in het centrum en tegenwoordig aan het Edward Schillebeeckxplein.

Nijmegen heeft al zo’n beetje 8 eeuwen een patroonheilige: de H. Stefanus. U weet wel, een van de eerste martelaren uit de geschiedenis van de kerk. Waarheid of niet, Karel de Grote heeft wellicht van paus Leo III zijn relieken gekregen en ze verdeeld over heel wat St. Stevenskerken door zijn Keizerrijk, het huidige Europa. Nijmegen heeft heel lang een arm van Stefanus bewaard in de sint Steven, onze kerk, onze trots, zoals we hem vandaag de dag gelukkig nog kennen.

Veel Nijmegenaren ‘… kruupen nog maar al te groag naar huus, om sint steves nog es te heure sloan...’ Maar het complete verhaal van die Stefanus, al 8 eeuwen de patroonheilige van onze stad, is bij veel minder mensen bekend. Om daar wat aan te doen, heeft de huidige Stefanusparochie in Nijmegen, het initiatief genomen om zijn verhaal in de stad weer bekendheid te geven. Nijmegen heeft naast de Sint Steven, ook nog bovenaan de Berg en Dalseweg een Stephanuskerk, die nu in private handen is. We hebben een Stephanusstraat. En Nijmegen heeft nog steeds een H. Stefanus parochie, een samenwerkingsverband, een fusie, van acht verschillende kerken over de stad, verdeeld van oost naar west. Namens die parochie hebben Willem Pelser en René Klaassen een bundel samengesteld met artikelen die de band van Stefanus met Nijmegen weer helder voor het voetlicht brengen. Er is een Bijbelse Stephanus, inderdaad uit het Grieks, en dus met ‘ph’. U weet het wellicht nog, gestenigd als martelaar. De stenen waarmee hij zou zijn gedood liggen nog in een museum in Halberstad, (Dld). Er is ook een legendarische Stefanus, er worden verhalen over hem verteld, die niet verifieerbaar zijn en dus als legende bestempeld moeten worden. Zijn kerkelijke feestdag valt op 2e kerstdag en dan heeft heel de stad het veel te druk met kerstmis vieren. De stad viert zijn feestdag al lang niet meer. Maar dat is in de geschiedenis wel anders geweest. Er zijn dus ook artikelen opgenomen over de geschiedenis van de band van Stefanus met Nijmegen, over de geschiedenis van de Sint Stevenskerk in het hart van onze stad. En ook het verhaal van de Stephanuskerk aan de Berg en Dalseweg is opgenomen. Het is een uitermate lezenswaardig boek werkje aan het worden. Nog geen boek en daarom heet het een bundel. Deze bundel zal gepresenteerd worden door de schrijvers en de eerste exemplaren zullen van eigenaar kunnen wisselen. De bundel zal ook te koop zijn. de schrijvers signeren graag voor u, zodat het ook nog een aardig cadeau kan zijn voor een Nijmegenaar ver weg …

De bundel, 76 pagina’s dik, en goed ingebonden, gaat € 12,50 kosten.