Iconen tentoonstelling

zondag, 02 december 2018 00:00 – donderdag, 20 december 2018 23:59
Locatie: Effata - Dominicuskerk, Professor Molkenboerstraat 7, Nijmegen

Iconen in STIP

Van 2 tot en met 20 december houdt de Werkgroep Iconenschilderen een tentoonstelling van haar werk in STIP-Oost aan de Elzenstraat 4 te Nijmegen.

Al zo'n tien jaar heeft de Effatagemeenschap (Dominicuskerk aan de Prof. Molkenboerstraat) een werkgroep 'Iconen schilderen' onder haar dak. Klein begonnen o.l.v. Maria Nolet en Willem Pelser (die beiden cursussen hebben gevolgd in het schilderen van iconen) is de groep uitgegroeid naar ongeveer twaalf deelnemers. Meer moeten het er ook niet zijn, want het is een meditatief gebeuren.

Bij deze activiteit zijn de deelnemers op een eenvoudige manier bezig met het proces van het icoon schilderen. Overigens heeft een iconenschilder het over het 'schrijven' van een icoon. 

Hierbij wordt eerst een afbeelding uitgezocht en overgetrokken, waarna die op het paneel wordt overgebracht. Dat paneeltje wordt geprepareerd door middel van schuren, plamuren en weer schuren. 

Dan kan het schilderen beginnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een emulsie bestaande uit eigeel, een klein beetje water en azijn en verder verschillende droge pigmenten.

Iedere bijeenkomst wordt begonnen met het uitspreken van het gebed van de icoonschilder. Tijdens het schilderen klinkt op de achtergrond orthodoxe koormuziek. Omdat het een meditatief gebeuren is, heerst er een volkomen rust en stilte.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het noordertransept van de Dominicuskerk.

De iconenwerkgroep kent twee tijdvakken: eerste tijdvak van september tot Kerstmis; het tweede tijdvak van januari tot Pasen. Na Pasen worden de iconen in een bijeenkomst in de dagkapel van de Dominicuskerk ingezegend.

 In deze expositie (van 2 t/m 20 december in STIP-Oost, Elzenstraat 4) kunt u de iconen zien van meerdere deelnemers van de werkgroep. U zult verschillen zien, maar dat de ene icoon mooier is dan de andere, is niet belangrijk. Wat belangrijk is, is het proces om te komen tot het beoogde eindresultaat, het meditatief bezig zijn met zaken die boven ons uitstijgen: God, Jezus van Nazareth, Maria, een heilige of een voorstelling uit de Schriften.