KERKBALANS 2023: GEEF VANDAAG VOOR DE KERK VAN MORGEN.

Effata

Iconen schilderen

Iconen schilderen

Datum: 30-03-2023
Soort activiteit: Creatief
Locatie: Effata Dominicuskerk
Van : 14:00
Tot: 16:30

 Al sinds het voorjaar van 2009 is op de locatie Effata-Dominicuskerk een werkgroep bezig met het schilderen van iconen. Na een gebroken jaar door coronaperikelen zonder veel bijeenkomsten kunnen we in september weer van start gaan met de tweewekelijkse bijeenkomsten voor de deelnemers van de Iconenwerkgroep. Ik weet dat sommigen alweer staan te trappelen om te beginnen.

Bij deze activiteit zijn de deelnemers op een eenvoudige manier bezig met het proces van het icoon schilderen. Overigens heeft een iconenschilder het over het 'schrijven' van een icoon. Hierbij wordt eerst een afbeelding uitgezocht (er is een map aanwezig met tientallen voorbeelden) en overgetrokken, waarna die op het paneel wordt overgebracht. (Dat paneeltje wordt geprepareerd door middel van schuren, plamuren en weer schuren) Dan kan het schilderen beginnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een emulsie bestaande uit eigeel, een klein beetje water en azijn en verder verschillende droge pigmenten. Op de achtergrond klinkt orthodoxe koormuziek. Omdat het een meditatief gebeuren is, heerst er verder een volkomen rust en stilte.

Iedere bijeenkomst wordt begonnen met het uitspreken van het gebed van de icoonschilder. Tijdens een pauze – zo rond drie uur – drinken we een kopje koffie of thee en luisteren we naar achtergronden van de wereld van iconen.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Noorder transept van de Dominicuskerk (ingang Heyendaalseweg).

Voor meer gegevens, o.a. de kosten voor deze activiteit, wordt verwezen naar pagina 18 van de brochure "Catechese Activiteiten 2022-2023" die te vinden is op deze website onder "Catechese Activiteiten".

Dutch Dutch

Translations are automated (Google translate) so they might not be 100% accurate. 

Contactgegevens

Parochie Heilige Stefanus
Berg en Dalseweg 40
6521 JJ
Nijmegen
024-3221371