Maria Geboorte

Over ons

In de Maria Geboortekerk komen we iedere zondag samen met heel verschillende mensen om ons katholieke geloof te vieren. Samen vormen we een levendige gemeenschap: verschillende generaties van creche tot boven de 90, uit verschillende delen van Nijmegen en omstreken, met verschillende achtergronden. Dit heeft een lange geschiedenis. Traditie speelt daarin een rol, we vieren ieder jaar Kerstmis, Pasen en vele andere terugkerende momenten uit het Evangelie en de kerkgeschiedenis. Deze momenten inspireren ons, geven ons hoop, zijn een reden om te zingen en naar elkaar te luisteren. Dit delen we graag met ieder die dat wil.

Meer over de visie Maria Geboortekerk, lees hier de missie en visie zoals vastgesteld door kernteam pastoraat en locatieteam. 

 

ASC 0441 300x200

 Je hoeft geen Maria Callas of Luciano Pavarotti te zijn om de koren te komen versterken. Iedereen is welkom. Dus, als u van zingen houdt, kom dan gerust eens vrijblijvend langs op een repetitie-avond. 

 

Da Capo

Iedereen vanaf 16 jaar, die het leuk vindt te zingen op zon- en hoogfeestdagen om 10.30 uur, is van harte welkom bij Da Capo. Op maandagavonden wordt er gerepeteerd in de kelder onder het kerkgebouw (ingang achter langs de kerk). Er wordt gerepeteerd van 19.45 uur tot 21.30 uur. Kom gerust eens vrijblijvend langs op een maandagavond.

Meer info bij: Willem en Elisabeth Bökkerink

 

Kinderkoor  

facebook logo duim omhoog 2

Heeft een eigen facebook pagina: https://www.facebook.com/Kinderliturgie/

 Het kinderkoor is er voor alle kinderen vanaf groep 3 en je hoeft pas te stoppen als je de baard in je keel krijgt … Als je de baard niet in je keel krijgt mag je blijven zolang als je wilt!

We oefenen op zaterdagochtend ongeveer 1 x per 2 weken (omdat de dirigent onregelmatig werkt). Tijdens de repetities zijn we bezig met stemvorming en ademhalingstechnieken, leren we zuiver te zingen, solo- en meerstemmig te zingen. Wij zingen altijd tijdens de gezinsmis, ongeveer 1 x in de 5 weken en we vinden het dan ook belangrijk om de liturgie echt mooi te maken.

Het koor is een gezellige groep van inmiddels ruim 20 kinderen en we hebben ook veel plezier tijdens de repetities. Wil je meezingen in het kinderkoor? Kom gewoon eens langs en kijk of je het leuk vindt! Voor informatie of opgave kun je contact opnemen met Astrid Broeders (dirigent). 

Door middel van een aantal projecten wil onze parochie solidair zijn met anderen die het materieel minder hebben dan wij. Meestal betekent dit dus dat er projecten worden gesteund in ontwikkelingslanden. De werkgroep Solidariteitsprojecten bestaat uit drie leden, die per jaar ongeveer zes projecten selecteren. De keuze van de projecten en de actiedata worden gecoordineerd en aan de pastoor voorgelegd. Bij de selectie van de projecten hanteert de werkgroep een aantal criteria: kleinschaligheid, inbedding in een katholieke setting, beschikbaarheid van goede documentatie, een gegarandeerd goede overdracht van het geld en verantwoording van de besteding.

Contactpersoon: Claire Stolwijk

Iconenwijding 2 Iedere derde donderdag van de maand, van 9.00 tot 12.00 uur, komt een wisselende groep mensen bij elkaar om de kerk en de sacristie schoon te maken. Na een paar uur werken (en een koffiepauze van een half uur) heeft de kerk weer een duidelijk andere aanblik. Dan realiseer je je des te meer wat de meerwaarde is van een schone en mooie ruimte voor de liturgie en hoe terecht onze kerk de status van monument heeft.

 

Iconenwijding 2
De misdienaars helpen de priester bij het vieren van de H. Mis door bijvoorbeeld namens de hele kerkgemeenschap de gaven naar het altaar te brengen of op de gong te slaan zodat iedereen gaat knielen. De acolieten hebben als privilege dat ze het wierookvat hanteren en soms mee de Communie uitreiken. Er is nu een groep van twaalf misdienaars (ongeveer tussen 8 en 16 jaar) en acht acolieten (jongens/mannen tussen de 14 en 55+).

 Misdienaar handleiding

voor 09:00 uur H.Mis: PDF, ODT

voor 10.30 uur H.Mis: nog te bepalen.

 

Voor vragen kunt u mailen met het secretariaat via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ASC 0541 200x300De koster helpt bij het voorbereiden van de H. Mis. Zo zijn het openen van de kerk, aanmaken van de kaarsen en lampen, luiden van de klokken, klaarzetten van de gaven voor de offerande en het klaarleggen van de juiste liturgische boeken enkele taken van de koster. De koster staat niet in het midden van de belangstelling, maar hij doet wel erg verdienstelijk werk

 

Momenteel is er een groep van zo'n dozijn vrijwilligers die het kosterwerk verzorgt bij alle vieringen in onze kerk.

Contactpersoon: Guido Cattani.

Er is een klussengroep die de nodige werkzaamheden verricht in en om het kerkgebouw. Daarnaast wordt periodiek een algemene klussendag georganiseerd voor alle parochianen onder het motto: Vele handen maak licht werk!

De bloemengroep verzorgt de bloemen rond het priesterkoor en bij de heiligenbeelden in de kerk. De groep bestaat uit vier vrijwilligers. Om de twee weken – meestal op vrijdag – komen we bij elkaar om de bloemstukken te maken. De liturgische kalender bepaalt de kleur van de bloemen. Zo is de kleur met Kerstmis wit, met Pasen geel en wit en met Pinksteren rood en wit. Ook in de advent zijn de kleuren aangepast. In de veertigdagentijd worden geen bloemversieringen aangebracht. Andere activiteiten van de bloemengroep zijn het maken van de adventskrans en het verzorgen van de palmtakken voor Palmzondag.

Contactpersoon: Trudy Spanjers-Bakkers Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

blur books close up 1598661De bibliotheek groep bestaat uit 5 mannen en vrouwen. We komen elke vrijdagmorgen bij elkaar van 10 uur tot 12.30. Onderbroken door een gezellige koffiepauze, houden we ons bezig met het rubriceren, ordenen en in de computer invoeren van onze boeken en ook zijn we beschikbaar om boeken uit te lenen.

 

Het doel van onze bibliotheekgroep is het uitlenen van boeken over het christendom voor jong en oud. Iedereen kan ook boeken lenen die in de catalogus op de site van de Mariageboortekerk staan.

Door hier te klikken ziet u het overzicht van alle beschikbare boeken en DVDs (catalogus_20190617.pdf)

De laatste zondag van de maand is het na de mis van 10.30, naast koffietafel ook boekentafel. We stallen dan een klein deel van onze boeken uit (±200) om uit te lenen. Daar zijn zo’n drie mensen van de bibliotheekgroep bij betrokken (tot ± 12.30). Voor vragen kunt u ook mailen met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Door ziekte of ouderdom kunnen mensen vereenzaamd raken. De parochie wil hen echter niet in de steek laten. De bezoekgroep streeft ernaar deze mensen regelmatig thuis een bezoek te brengen. Het gaat daarbij om een persoonlijke ontmoeting vanuit de christelijke naastenliefde, waarbij het geloof soms wel en soms niet ter sprake komt. De bezoekgroep zorgt met Kerstmis en Pasen voor een attentie voor mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Indien gewenst, is het ook mogelijk thuis de Communie te ontvangen. De leden van de bezoekgroep komen enkele malen per jaar bijeen voor vorming en verdieping en voor het maken van onderlinge afspraken.

Indien u prijs stelt op bezoek of iemand kent die graag bezoek zou krijgen, dan kunt u contact opnemen met: Ewa Sochanska. email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Translations are automated (Google translate) so they might not be 100% accurate. 

Contactgegevens

Parochie Heilige Stefanus
Berg en Dalseweg 40
6521 JJ
Nijmegen
024-3221371