Antonius van Paduakerk  : Akoestiek om trots op te zijn

Muziek speelt een belangrijke rol in onze parochie. In de eerste plaats natuurlijk de koren die zingen tijdens de vieringen: het Paduakoor, het Gregoriaans koor en Larissa (bij uitvaarten en huwelijken). Berry van Berkum en Paul Keijsers zijn de vaste organisten tijdens de vieringen.

Daarnaast zijn vooral koren enthousiast over de akoestiek van de Antonius van Paduakerk.

Er zijn dan ook regelmatig concerten van allerlei (kamer)koren:

 

Zarerdag 14 december 2019  20.00 uur treed het Alphons Diepenbrock Nijmeegsa Studentenkoor op.

images 1

NSKAD meets Vokollage – Concert in Nijmegen

zaterdag 14 december 2019

20:00 - 22:00

Antonius van Paduakerk |  Groesbeekseweg 96 , Nijmegen

Tickets kunt u hier bestellen.

Het tweede concert dat het NSKAD (o.l.v. Gilles Michels) in samenwerking met Vokollage (o.l.v. Donia Surowiec) ten gehore zal brengen. Ditmaal in de Antonius van Paduakerk in Nijmegen. De volgende stukken zullen klinken:

Gezamenlijk programma:

Rutter                   Gloria

Pärt                       Salve regina

Programma Nijmeegs Studenten Koor Alphons Diepenbrock

Grieg                     Ave Maris Stella

Mendelssohn        Verleih uns Frieden

Gjeillo                    Northern Lights

Busto                     Ave Maria

Miskinis                 Cantate Domino

Programma Vokollage: 

Jansson                  To the mothers in Brazil

Withacre                 Lux Aurumque

Lauridsen                O Magnum Mysterium

Biebl                        Ave Maria

Runestad                 Let my love be heard

 

 

Zondag 15 December 2019 15.00 uur   zingt kamerkoor Decanto een kamermuziekversie van het requiem van Gabriel Fauré

Faure beste poster

Fauré’s Requiem in kleine bezetting

 

Concert: Requiem en Cantique de Jean Racine van Gabriël Fauré, Calme des Nuits van Camille Saint-Saëns, Puisque tout passe van Paul Hindemith, Valse Triste van Jean Sibelius.

Tijd: zondagmiddag, 15 december 2019, 15:00 uur

Locatie: Antonius van Paduakerk, Groesbeekseweg 96, 6524 DH Nijmegen

Entree: € 15

Het uitvoeren van Fauré’s Requiem in een kleine bezetting was al lang een wens van dirigent Nico Huijbregts van Kamerkoor Decanto. Hij zocht hiervoor de orkestrale medewerking van Ensemble Septime. Twee van hun leden, Pieter de Oude en Marcel Snijders, hebben de orkestbegeleiding van het Requiem volledig herschreven. Pieter de Oude bewerkte daarnaast Cantique de Jean Racine van Fauré en Valse Triste van Sibelius.

Alhoewel een Requiem een mis is voor een overledene, overheerst in dit stuk troost en verzoening.  Dit vind men terug in prachtige muzikale vondsten en transparante melodische en harmonische finesses die tot in de hemel reiken.

Ensemble Septime bestaat uit: Adrian Martig (viool, altviool), Ingrid Jacobs (altviool), Bart Henstra (violoncello), Marcel Snijders (contrabas), Nancy Menheere (klarinet), Pieter de Oude (fagot) en Angela Colbers (hoorn). www.septime.nl.

De vaste bezetting van Kamerkoor Decanto bestaat uit Ineke Scholten en Julia Klep (sopraan); Michela Edelbroek, Anna Fischer en Jeanne Jonkers (alt); Willem Aalbers, Dick de Lange, en Leon Verschuur (tenor), Roel Hoek, Bart Kruijt en Lucas Mens (bas). Voor dit project wordt Decanto versterkt door Saskia Deurvorst en Liesbeth Huijts (sopraan), Daniël van Meerkerk en Max Mensenkamp (jongenssopranen van het koor van Wilma Drenthen), Hilde van Houdt (alt), Nico Kramers (tenor) en Jacques van der Smissen (bas). 

 

Solo’s worden gezongen door Daniël van Meerkerk (Pie Jesu) en Bart Kruijt (Libera me).

 

Septime en Decanto Requiem Faure 2 kopie

 

Zondag 22 December 16.00 uur is er als afsluiting van de Kerst-Inn een Samenzang van Christmas Carolls begeleid door organist Paul Keijzers en zal Charloote Asberg kerstliederen ten gehore brengen . ook is er instrumentale kerstmuziek  van een klein ensemble.

spandoekkerst inn 2019 def

Zondag 26 Januari 20.00 uur Kamerkoor Maqam

JESU, MEINE FREUDE

J.S.Bach – Jesu, meine Freude
A.Vivaldi – Gloria in D-groot

Zanggroep Maqam geeft op zondag 26 januari een concert
Jesu, meine Freude onder leiding van Miriam Westgeest. Op het programma staat het motet “Jesu, meine Freude” van Johann Sebastian Bach.

Dit is het langste motet dat Bach gecomponeerd heeft. Het is een meditatief werk.
Daarnaast zingt Maqam het bekende “Gloria” van Antonio Vivaldi met medewerking van solisten.

Wij verwelkomen u graag in de Antonius van Paduakerk, Groesbeekseweg 96, Nijmegen.

Aanvang 20.00 uur.

Entreekaarten:
€10 in de voorverkoop via onze website (klik hier).
€12 verkoop aan de zaal

 

Zondag 16 Februari 15.15 uur  Nederlands Studenten Kamerkoor

 

 

Verschueren orgel

In de kerk staat een Verschueren orgel, dat in 2017 helemaal gereviseerd is. Werkelijk ieder onderdeel is door de handen van vakmensen en vrijwilligers gegaan. Na vele uren schoonmaken, repareren of vervangen is het orgel weer helemaal klaar om de vieringen te ondersteunen. Het orgel wordt dagelijks bespeeld door orgelleerlingen en het wordt gebruikt tijdens concerten.

Jl September 2019 vierden we het 50 (51))jarig jubileum van het orgel met een prachtig orgelconcert\

Expo en Orgelconcert

 

Verschueren orgel

Veranderingen aan het orgel:

Sinds 1968 beschikt de Paduakerk over een fraai mechanisch orgel gebouwd door de orgelbouwer Verschueren uit Heythuysen.

Dat dit een goede investering was is gebleken uit jarenlang goed functioneren van dit instrument tijdens onze erediensten en tijdens concerten. In al die jaren was er slechts af en toe onderhoud nodig en een keer in de zoveel jaar (zeker na stoffig onderhoud aan onze kerk, bijvoorbeeld stuc of schilderwerk) een grondige reiniging en generale stembeurt. Daardoor staat het orgel er nog steeds goed bij en functioneert het week in week uit zonder noemenswaardige gebreken.

Het orgel is gebouwd in een tijd dat er meer waardering kwam voor de ambachtelijke orgelbouw uit de barok. Daardoor werden er sinds de jaren 50 weer mechanische orgels gemaakt en ging het weer over kwaliteit ipv kwantiteit. Ook werd het heldere klankbeeld van barokorgels als voorbeeld genomen voor nieuwe orgels. Het Marcussen orgel in de Nicolaikerk te Utrecht is daar het belangrijkste voorbeeld van. De bouw van dat orgel heeft voor een enorme verandering in ook met name de Nederlandse orgelbouw geleid. Ook ons Verschueren orgel klinkt helder en boventoonrijk. Ons orgel is fraai maar niet erg groot. Dat maakt dat ieder register (of klankkleur) belangrijk en nodig is. Het tweede klavier heeft een zeer schel register dat past in dat boventoonrijke beeld (de cymbel), maar in de praktijk door alle organisten zelden gebruikt word. Het wordt als te schel en te hard ervaren. Al jaren hebben we hierover gepraat en bij het laatste grote onderhoud (zo’n 7 jaar geleden) gaven we het nog een kans. We zijn nu weer zoveel jaar verder en samen met Paul en Ton hebben we geconstateerd dat het orgel veel beter af zou zijn met een zogenaamde nasard. Ook een boventoonrijk register maar met veel grotere gebruiksmogelijkheden.

In overleg met verschillende partijen (Stichting Vrienden van Antonius van Padua, Verschueren Orgelbouw en locatieteam) hebben we besloten om een nieuwe nasard te laten maken door Verschuere,n die past in het klankbeeld van het orgel en die de plaats inneemt van de cymbel. Nu het eindelijk gebeurd is denken we regelmatig: waarom hebben we dit niet eerder gedaan! Het nieuwe register is zeer geslaagd en laat zich combineren met tal van andere registers. Zo zijn er nieuwe klankkleuren en combinaties mogelijk. Tegelijkertijd zijn 2 registers van plaats gewisseld wat ook een verbetering is voor het gebruik. De octaaf van het 2de klavier is verhuisd naar het Hoofdwerk en de fluit 2 van het Hoofdwerk is verplaatst naar het 2de klavier. Dit is in de lijn van de oorspronkelijk opgegeven dispositie. We hebben nooit begrepen waarom hier tijdens de bouw van is afgeweken. Nu dit is gewijzigd ervaren wij dit in het gebruik als veel logischer en is de klankopbouw van het orgel evenwichtiger geworden. Voor volgende generaties is de originele cymbel netjes ingepakt en ligt in de orgelkast opgeslagen.

Dit alles heeft in 2017 plaats gevonden en was afgerond in april 2017. Ongetwijfeld heeft u al een nieuwe frisse klank gehoord en de oren gespitst! We zijn erg gelukkig met de ingreep en willen hierbij iedereen bedanken die mee heeft gedacht en die deze upgrade van ons orgel heeft mogelijk gemaakt (in het bijzonder 'Stichting Vrienden van Antonius van Padua').

 

Berry van Berkum