Vergadering Pastoraat 6 april 2021

  1. Een ronde van ervaringen met de Paasliturgie. Ant. Van Padua: men is blij dat de kerk weer open is en dat er weer gevierd wordt. Paasmorgen o.l.v. Liesbeth Janssen was sprankelend. Effata: het was beter dan vorig jaar was, toen er slechts in stilte iets was. De beide kerken in Nijmegen-West hadden geen vieringen maar er werd een video op het tijdstip op de site gezet. Hoe wordt dat bekeken? Meetpunt is Palmzondag toen er voor beide locaties ca 200 palmtakjes zijn opgehaald. Agnes, Lindenholt, was ca 6 weken helemaal gesloten maar op palmzondag weer open. In de Canisiuskerk beviel de Paaswake op zaterdagavond om 19u, want de onverlichte kerk wordt schemerdonker tijdens de lezingen: in de eigen PC-liturgie wordt de paaskaars pas daarna aangestoken.
  2. Positieve ontvangst van het Project Video Kruiswegstaties. In De Gelderlander, op Goede Vrijdag, 2 april, een aardig stukje “Parochie maakt film als alternatief voor paasdienst” op blz 6 in het Nijmegen-katern. Bezoekers op de site: meer dan 300.
  3. Kan er een gezamenlijk project Eerste Communie / Vormsel komen? Iedereen bevestigt dat dit zo is. De Maria Geboorte hebben een Eerste Communie in de planning: juni en juli. Canisius wil daar bij aansluiten, als het kind in kwestie dat ook wil. Welke geloofsopvoeding willen we de kinderen meegeven? Kinderen komen veel individueler tot geloof dan voorheen. Stramien van een rk basisschool met een klas vol kinderen met een gezamenlijke Eerste Communie-voorbereiding is weggevallen. Een eigen traject opstarten voor de kinderen die erom vragen, is een verstandige pedagogie. Met Vormsel: we moeten streven naar een twee-jaarlijks aanbod. Naar het voorbeeld van de Alpha-cursus zou zo’n groep ad hoc binnen de PHS ontwikkeld moeten worden.
  4. Een ronde over de plannen en voorbereidingen op Pinksteren: kunnen we iets gezamenlijks doen vergelijkbaar met het Kruiswegstaties – project? Zeven kerken / zeven gaven van de Geest? Zeven meditaties schrijven? Een boekje? Elke kerk een kunstwerk, en dan open zijn op pinksterdag voor wandelaars? Pinksteren is het feest waarop je naar buiten treedt met je geloof. Maar we zijn nog niet uit de pandemie-modus.