Samen met andere parochies en kerken in Nijmegen bereiden we ons voor op de komst van een grote groep vluchtelingen (zie nijmegen.nl/heumensoord). De Sacramentskerk wordt door de paters Sacramentijnen beschikbaar gesteld om te functioneren als “Open Kerk” voor de vluchtelingen.

Deze kerk is op loopafstand gelegen van Heumensoord. Er zal van maandag t/m vrijdag, van 10.00 tot 13.00 uur een ruimte ter beschikking staan om mensen te ontvangen met koffie en thee.

Daarnaast is de kerk beschikbaar voor stilte en gebed. Uiteraard is er een flink aantal vrijwilligers nodig om in de begeleiding hiervan te voorzien. Als u Engels spreekt en mee wilt helpen kunt u zich aanmelden via diaconie@stefanus.nl


Hebben wij de asielzoekers wat te bieden? Door het contactpunt te bemensen met vrijwilligers dragen we bij aan een menselijk welkom, een luisterend oor. Ook hopen we dat we vluchtelingen die dat zoeken kunnen doorverwijzen naar de verschillende kerken of andere religieuze gemeenschappen. Maar vluchtelingen hebben ook allerlei andere vragen. Daarvoor zijn overheid en vele andere organisaties actief. Wij zetten er op in om maximaal met hen samen te werken.


Vele parochianen dragen bij door als vrijwilliger beschikbaar te zijn, door nuttige spullen te geven via stip en door tijd te geven als "maatje" van een vluchteling. Ook merken we dat de ontvangst en open kerk ruimte van de Canisiuskerk in de Molenstraat regelmatig door vluchtelingen bezocht wordt. Ook daar kan het aantal beschikbare vrijwilligers worden uitgebreid. Diverse mensen hebben zich al gemeld om mee te helpen.


Wilt u zich ook inzetten, laat het dan weten. We zijn in het bijzonder op zoek naar:

  • Mensen die zich samen met parochianen die ze mogelijk al kennen in willen zetten via vluchtelingenwerk en andere organisaties. Je samen inzetten kan de drempel verlagen.
  • Mensen die de komende weken overdag beschikbaar zijn om het contactpunt bij Heumensoord te bemensen.
  • Mensen die een keer mee willen lopen in de ontvangst van de Canisiuskerk (Molenstraat), zodat we daar de beschikbaarheid kunnen versterken.

Maandagavond 5 oktober komt de werkgroep diaconie opnieuw bij elkaar om verder aan onze inzet te werken.

Hebt u vragen en suggestie dan kunt u met hen in contact komen via diaconie@stefanus.nl

Voorgaande bericht